fredag 17 december 2010

i love minorities!

http://www.youtube.com/watch?v=rNsHXZdqwLs

här är länken, alla måste kommentera! :D
det kan vara så att denna länken inte funkar när ni väl får upp den på youtube för youtube tar bort den hela tiden för den är inte passande så att säga, men jag hoppas att det funkar, annars är det bara och söka på namnet som videon heter och det får ni ju upp isåfall!

CHECK IT OUT ! :D

torsdag 16 december 2010

Könligt

Det blev väldigt mycket prat om kön på världskulturmuseet i förra veckan. Intressant diskussion eftersom begreppet kön präglar vår vardag väldigt mycket. Att vi redan vid födseln blir påtvingade ett kön som vi sedan mer eller mindre blir tvingade att leva upp till. Jag hävdar att kön bara är ett begrepp vi skapat oss för att lättare kunna dela in människor i fack!
Jag tycker att föreläsningen eller vad man kallar det för var intressant. Man fick se vilka fördomar folk i klassen har om hur en tjej, en självsäker person ska vara och hur kille ska gå t.ex.

Alla hade liknande sätt att gå på när vi gick som killar och som tjejer. På ett sätt så känns det som om när vi visar fördomarna, alltså hur en tjej ska vara t.ex. så blir flera tjejer som fördomarna eftersom att de kanske vill passa in och vill vara som en typisk tjej ska vara. Då härmas fördomarna och de lever vidare.

Även om man vill vara fördomsfull så är det ganska omöjligt. Alla har fördomar vare sig man vill eller inte. När man ser något eller någon så får man en första tanke och den tanken kan man inte hindra. Den bara kommer upp och det är inget man kan göra något åt.

Vissa fördomar kan ju vara bra att ha t.ex. om en man kommer fram till en och erbjuder skjuts så kanske man blir lite misstänksam och tänker att han kanske kommer att kidnappa en eller vad det nu kan vara man tänker. Men sedan så ska man ju leva livet och inte låta alla fördomar man har hindra en. Nu säger jag inte att man ska åka med denna man men att man inte ska låta fördomarna stoppa en från att göra saker i livet. Vem vet, mannen som erbjöd skjuts kanske bara försökte vara vänlig men i dagens samhälle så är det inte så att många åker med den personen på grund av fördomarna man har. Men det kanske är en fördom jag har eftersom att jag inte egentligen vet hur många det är som åker med främlingar men jag tror i alla fall att det är så.
Så då har även vi valt ett land. Uganda blev det till sist efter ha pendlat mellan Liberia, Zimbabwe och allt möjligt. Anledning till att det blev just Uganda var enkel. Vi ville ha ett land där det inte är omöjligt att hitta foton om våra ämnen. Vi skall kolla på manligt och kvinnligt och synen på sexualitet. Det är ofta ganska lätt att hitta bilder som beskriver orättvisor, skillnader mellan män och kvinnor men bilder som beskriver hur exempelvis homosexuella har det kan vara svårare. När vi satt och klurade på vilket land vi skulle ta fick vi ett tips om ett radio-program från Johanna. Det var om ett nytt lagförslag i Uganda.
Jag förstod att man skulle höra om många sjuka grejer under det här projektet, jag är ju trots allt i manligt och kvinnligt och synen på sexualitet jag visste om att det fanns sjuka tankar ombåda delarna runt om i världen men detta är ju sjukt.
Ni MÅSTE lyssna på detta det är som man inte tror att det är sant. Det riktigt läskiga är att detta är ett lagförslag, inte någon liten extremist i Florida utan regeringen vill ha det som lag mot sin egna befolkning. Lyssna på den och kommentera gärna det, är helt sjukt...

Grupp - ung och vuxen

Vi ska skildra hur det är att vara ung och vuxen i Tanzania. Vi vill visa upp en annan bild av hur vardagen är i Tanzania, genom att inte visa upp den vanliga bilden som skildrar misär och döda barn. För att vi skall kunna skildra vardagen måste vi först ta reda på allmän information om landet och människors rättigheter och skyldigheter. Vi vill ändra folks sätt att se på Afrika, och försöka få bort synen av Afrika som en homogen kontinent som befinner sig på medeltiden och bara krigar hela tiden. Vi vill visa att utvecklingen faktiskt går framåt, och att det finns kontraster. Både inom kontinenten och inom landet.
Vi har varit inne på gapminder.org och jämfört Tanzanias utveckling med Sveriges. Vi kan konstatera att Tanzania framförallt under de senaste 10 åren har haft en väldigt snabb ekonomisk utveckling, snabbare än Sveriges. Vi tror att detta är en väldigt bra start på en positiv eknomisk och social utveckling. Som vi har märkt så fungerar det inte att någon utifrån kommer in i tanzania och ska styra och ställa om va de anser vara "rätt". Det är bara att inse att utvecklingen av ett land tar lång tid. "Rom byggdes inte på en dag"

Fördomar

Här kommer ett inlägg som är lite försenat. Men som talesättet säger, bättre sent än aldrig.

Det är klart att vi har fördomar, alla har det utan att tänka på det och alla har olika slags fördomar. Jag tror att fördomar baseras på vana och okunskap. Det var därför lantisarna på i filmen änglagård hade så mycket fördomar om Fanny och hennes buddy, de skilde sig från resten i byn. Sedan hade de också fått en syn på stadsbor som inte alls stämde, och istället för att kolla upp fakta så lät de deras fördom vara kvar.

Fördomar kan också leda till rädsla på så sätt att de säger en sak som får dig att undvika det. Det är bättre att vara fördomsfri och skapa sina egna fördomar istället? För är det inte bättre att ta ut fördomar ur sin egna erfarenhet än att lyssna ur alla andras?


världskulturmuseet.

Jag vet att jag är väldigt sent ute med att skriva om detta, men nu blir det äntligen av.

Jag tycker att mötet på världskulturmuseet var väldigt intressant och jag fick mycket funderingar över vad det egentligen är för fördomar vi har, och mot vilka vi riktar dem mot.
Man har mycket fördomar som man inte ens tänker på förrän de blir konstaterade av någon annan och man tänker till.
Om någon bara frågar; vad har du för fördomar? så kommer man oftast inte på så många, men det verkar som, iallafall för mig att man faktiskt har många fördomar som på något sätt är gömda i ens undermedvetna.
Det kan vara saker man lärt sig som liten som man fortfarande har kvar för att det är en säkerhet även om man faktiskt inte tänker på det Ett exempel är att man inte ska prata eller följa med främmande män(niskor)- för att de är "farliga". Det är en sån sak man oftast lär sig som liten. Jag menar, visst det kan faktiskt vara bra med såna fördomar som kan skydda oss på något sätt, och det är bra att man lär sig att inte följa med eller prata med folk man inte känner redan som barn, men man måste under sin uppväxt lära sig att alla inte är likadana.

Man har ibland också fördomar om hur en typisk man eller typisk kvinna ska vara, och egentligen finns det inget som riktigt kan förklara hur man ser ut eller ska se ut beroende på kön eftersom det egentligen är ens personlighet som avspeglas från hur man ser ut och hur man är.
Man kan inte riktigt beskriva hur en tjejs respektive killes gångstil är eftersom det också beror på hur man är som person men också hur man vill bli sedd.
Visst, det kanske finns ett slags ideal över hur man ska vara som tjej/kille men det är inget som man ska följa bara för att det är så, man ska följa det man själv vill.

Jag tyckte att det blev lite tjatigt att Axel hela tiden drog upp Mys hår som diskutionsämne, jag menar att man ser faktiskt tjejer hela tiden som har kort hår och jag ser det som något naturligt, man behöver inte klippa sig korthårig bara för att man ska göra något slags "uppror" mot idealet (även om det i många fall kan vara så) utan det är ofta för att man tycker att det är snyggt! Reagerar man lika starkt på en kille med långt hår?

Bort med idealen, känner jag.

onsdag 15 december 2010

världskulturmuseet

Tyckte att det var intressant att lyssna på Axel och leka är aldrig fel :)
Och som många här har nämnt är det skrämmande att man faktiskt har så många fördomar även för de nära och kära. Undrar stark om det ligger i våran natur eller om fördomar har någon annan härstamning. Jag tror att inte det ligger medfött för arten Homosapiens, utan att vår hjärna har ett välutvecklat tänkande och andra sinnen och förståelse ( inom sociala sammanband) är för outvecklade jämfört med tänkandet. Just detta att spåna och dra egna slutsatser... Någon annan förklaring eller tankar?

Tycket att det nästan kändes lite provocerande även om det kanske inte var meningen eller så var det helt enkelt det.
svaret kändes nästan självklart. Att vi skulle ta fram våra negativa fördomar om tjejer respektive killar eller svenskar runt om i Sverige .
Det är inte så står skillnad på tjejer och killar förutom vissa genetiska aspekter den största skillnaden är uppfostrade samt synen som samhället ger. Hur resten av samhället är uppfostrat.

Charlotta

3 goda råd till Axel

Hejsan hoppsan!
Jag har 3 goda råd hur en bra tjej ska vara...

* Ligg runt så mycket du vill, men använd skydd, vi är ju trots allt djur.
*Är någon tyken (betyder uppkäftig på göteborgska) så ska du använda samma mynt tillbaka, behandla andra som du själv BLIR behandlad. Och våga sticka fram näsan.
* Och de sista, om du ska använda fondation... Testa det på hackan, inte på handleden.. för att undvika fjortisrand.. för det är inte okej!

tisdag 14 december 2010

Världskulturmuseet (eller hur de nu stavas)

Jag tyckte om Axels metod att "undervisa" och lära oss hur många ser på saker och ting. Dock generaliserade han också ganska grovt. Genom att hela tiden vänta sig ett och samma svar av oss. Det var tydligt att han ville vi skulle överdriva när vi gick som de olika könen, att vi skulle vara jobbiga skitungar när han kom in som lärare. Och han ville ha en stereotypisk beskrivning av hur han skulle ändra på sig för att vara en tjej. Och allt det för att han sen skulle kunna tala om för oss hur mycket fördomar vi har. Eller när han hela tiden drog upp Mys hår och predikade om att hon inte uttrycker någon kvinnlighet med det. Men vem vet, tjejer runt o0m i världen kanske inte alls gör det för att protestera. Utan snarare för att det kanske är praktiskt eller de trivs med det så. Och genom att han då säger som han gör tycker jag bara han visar sina egna fördomar.

För en tjej kan ju absolut inte ha kort hår för att hon vill det. Alltså av samma syfte som är killar har det. Utan då är det enbart för att protestera och göra något okvinnligt. Eller, Axel...?

För övrigt tyckte jag det var intressant eftersom det är ettt hett ämne som alltid går att diskutera. Kanske låter jag som en motståndare till genuspedagogik men det är jag självklart inte. Alltid viktigt att ta upp vad som händer i samhället när vi lever i en värld där man ofta blir dömd för vad man har mellan benen. Bra föreläsning men ingen aha-upplevelse direkt. Sorry El Alexino!

Första Länken

Länk till Mistras rapport om frihamnen. Läs den gärna

Reflektion om den väldiga kontinenten Afrika.

Vårt första hinder är enormt. Afrika är, hallå, jättestort. Även om det begränsats till "Afrika söder om Sahara" så är det ett väldigt område. Vi har räknat, och det finns ca... Okej vi räknade inte men det är ju sjukt många. Asså ska vi helt enkelt köra på den traditionella bilden av Afrika, det vill vi inte. Det känns väldigt förlegat. Kan man verkligen ge en någolunda nyanserad bild av en så väldig kontinent på 20 bilder där vi också ska ta utrymme till att jämnföra med Sverige. Ska vi generallisera om så vidt skilda länder som ett? Det är ju som att genereallisera Svergie och Moldavien, två länder, båda ligger i Europa, men det är ett av det rikaste och det fattigaste.

Är inte tanken att man ska börja se Afrika i ett nytt, okolonisatoriskt ljus? Där vi inte buntar ihop så mycket folk under betäckningen "Afrikan" i samma stil som "Fransos"?

Av My, Rozha, Åse och Clara.

måndag 13 december 2010

Svar på My->Emmeli...

Men samtidigt så måste fråga komma om vi nu tycker att det är fel, varför blir det såhär. Om det inte är någon som vill att det ska bli såhär så kan folk inte hålla på, på det sättet. Jag tycker inte heller att vi kan skylla på typ reklam eller något eftersom det är vi konsumenter som faktiskt bestämmer hur det skall vara. Det är ju faktiskt vi som bestämmer det. Jag tycker att det ni säger är jättebra men vi måste nog gå djupare för att kunna se vart problemet började för att kunna byta trenderna. Kanske började det när människan uppstod, eller var det på 1700 talet eller på 50 talet. Kanske är det så att vi ville göra en klassresa och försöka passa in på de platser där den normen finns. Då kan vi försöka se varför vi har fortsatt med denna trend? Samtidigt som vi människor kanske är lite rädda för att sticka ut så vill vi ändå vara den som bryter mot strömmen.
På VKM så kom tanken in i mig att finna sin identitet. Är man säker på vem man är så kan man bryta lite mot strömmen eller passa in med någon annan beroende på vem man känner sig säker och som sig själv. Hittar man då det så kanske det blir lättare att kunna vara den som bryter lite. Eller som Emmeli sade vad tror vi i klassen!

Mattias

Världskulturmuséet.

Jag tycker att det vi gjorde på världskulturmuséet var mycket intressant. Jag gillade det där när vi spelade teater eller lekte som han sa. För man behövde inte tänka så mycket, det var bara att göra det man först tänkte på. Som t.ex. när vi skulle gå som killar och tjejer, det kändes nästan helt naturligt och gå på vissa sätt då. Som att när man är kille så går man ut med armarna och benen och tar mycket plats, medan tjejer inte tar lika mycket plats. En sak som kom upp i mitt huvud när jag skulle gå som en tjej var att jag skulle kolla snett på andra, från topp till tå. Det är nog pga. att det är väldigt många tjejer i dagens samhälle som gör det, vad jag och säkert många har sett och lagt märke till. Jag har säkert också gjort det utan att jag själv tänker på det, men då menar jag självklart inget elakt. Vad kallar man killar som "går som tjejer"? - Jo, man säger oftast att de är homosexuella. Varför gör vi det? Bara för att man "går som en tjej" så behöver man väl inte vara homosexuell, eller? Jag känner en kille som "gick mer som en tjej" när han var liten, han blev kallad för både det ena och det andra. Pga det som började han gå mer "som en kille", för att han inte ville bli mobbad. Men jag vet att han inte alls är homosexuell, så varför är det så? Varför får man inte gå som man vill? Förresten, hur går man som en tjej och hur går man som en kille? Vem bestämmer hur en tjej och en kille går egentligen? Är det vi som bestämmer det eller är det bara något vi har fått för oss "att så är det"!

Jaja, men jag tyckte att det var intressant att lyssna på det han sa efteråt också när vi satt och lyssnade och diskuterade. Man började fundera på saker som man inte riktigt hade tänkt på innan. Jag hade en tanke när han pratade om att man formas till det könet "man är" när man är liten, det betyder alltså att när man föds så är man inget kön. Det är alltså våra föräldrar som gör oss till det kön vi är. Kanske inte riktigt om man tänker biologiskt (hehe, eller?), men om man tänker socialt i samhället. Det var i alla fall en tanke som jag hade, sen är det upp till er och tycka och tänka vad ni vill.

Bara att kommentera om det är något :)

Fördomar - VKM

Det jag tänkte på under dagen med Axel var alla ens fördomar, det blev så väldans tydligt när man skulle vara tjej eller kille. När vi var killar började vi gå in i varandra och när vi var tjejer gick vi fint och prydligt.

Den bild man har av saker/personer är oftast en förvrängd bild av verkligheten och då kan man ju ställa sig frågan varför man har det? jag tror att det beror på att man generaliserar och lägger alla på samma kant, har man sett att 3/5 killar går in i varandra så tänker man att majoriteten av killarna gör det och då får man ju den bilden av killar och tänker sedan att alla gör det. Ser du bara barn som svälter på TV:n när det är ett reportage från Afrika tänker du ju direkt att "aha i Afrika finns det ingen mat, där svälter man" och sedan finns den bilden kvar där. För skulle Axel säga att vi skulle likna barn i Afrika skulle nog alla i våran klass spela antingen döda eller magra, eller vad tror ni? Så alla dessa generaliseringar leder till att vi förvränger verkligheten och skapar osanna bilder av det okända. Skulle vi få kunskap om det vi inte vet något om skulle vi inte ha lika många osanna bilder och fördomar om andra människor och synsätt.

Världskulturmuseet och... Ja det var väl ingen föreläsning?

Det var lite kul det där med att leka. Vad är på riktigt och vad är falskt?
Är allt på riktigt; även det som är på lek?
Eller är allt på lek och inget är på riktigt?
Vad är på riktigt och vad är lek?
Är det kanske så att leka är det som är på riktigt och det som är på riktigt är lek..?

Jag tror man är sig själv på något sätt. Kan ju bara relatera till mig och det är så det alltid varit; hur mycket jag än försökt vara normal så har jag alltid misslyckats. Jag lös alltid igenom. Sen kan jag kanske hålla med om att mycket av hur vi tänker och reagerar är inlärt. Men det är ju väldigt många som döljer sig själva; försöker medvetet vara som man får veta är mest passande. Vadå; är det de vill dölja också bara inlärt? Och om det är inlärt av samhället, varför skulle det då vara så opassande att det bör döljas? Eller är det så att även när vi spränger de ramar som begränsar oss, är det fortfarande inlärt? Varför då spränga dem? Om jag nu anser att jag i mångt och mycket är mig själv; är det fortfarande bara inlärt?

Är det verkligen önskvärt att spränga dessa ramar?

Det var dock inspirerade att få påminnelsen av att man faktiskt inte behöver vara som man bör. Det behöver man ibland.

Jag öppnar för allas kommentarer.

?

Ska vi blogga här om föreläsningen eller vad? :S

fredag 10 december 2010

Föreläsningen på Världskulturmuseet.

Det var faktiskt riktigt intressant på världskulturmuseet med Axel, det vi snackade om var intressant och introducerade nya sätt att tänka. Vet inte om det var så för alla men det var så för mig i alla fall. Det om performativitet var kul, att man kan ändra sitt mönster bara man vill det, att inget förutom ramarna gjorda av sina egna normer står i vägen. Det är en frihet i det tänkandet, att man innerst inne faktiskt kan göra vad man vill. Med sig själv alltså. Att om man känner att man är lite för dryg eller tystlåten eller snäsig, så kan man inte riktigt skylla på att 'jag är som jag är' utan att det går att ändra på bara man skiter i vad andra tycker om en och formar sig själv till det man vill vara. Jag har gjort det, anpassat mig till olika situationer och på sätt och vis varit en annan människa i olika skeden av mitt liv.Om detta är för att jag utvecklats eller bara anpassat mig till nya omständigheter vet jag inte, men det är kul att fundera på det. Att använda det tänkandet i genus var riktigt smart, visar ju på vilken makt vi har som individer att bryta ett etablerat mönster. Om fler (några) killar hade på sig klänning eller om fler kvinnor hade kort hår så skulle ju det bli accepterat. Eller att bara en person visar att det är möjligt att bryta mönstret, det har ju en stark drivkraft det med, även om det bara är en person.
Jag fick en sån här mental bild när vi satt och pratade om att bryta mönster och så och tänkte att jag borde dela med mig; tänk om man var en ny person varje dag? Om man bytte klädstil, gångstil, förhållningssätt mot andra människor, om man bytte allt man var mot något annat varje dag, skulle inte det vara helt underbart? Att varje dag se världen genom ett par nya ögon. Att upptäcka nya saker ur nya synvinklar och perspektiv, varje dag. Visst spelar jag nog teater lite mer än andra varje dag men jag tror inte jag skulle våga göra en sån sak, hur lockande det än låter. Jag tror ändå man behöver ett Jag att kunna relatera till, att ha ett ankare som håller en på plats, på sätt och vis. För om man är alla, så är man ju ingen, på ett sätt. Man kan inte vara speciell om man ändrar sig varje dag, man kan aldrig riktigt känna sig själv, om man hela tiden byter.
Men som ett experiment skulle det kanske vara kul...

torsdag 9 december 2010

Kommentera.

Bra inlägg om Änglagård, nu får ni börja reflektera och kommentera varandras inlägg.
Något jag saknade i de inlägg som ni gjort är bybornas förhållande till sexualitet, värderingar och normer kopplat till verkligheten i filmen. Vad säger ni?

onsdag 8 december 2010

Grym blogg!

Vad bra att ni kommit igång med bloggen! Det är ett svinbra arbetssätt. Den kan användas för att se och få överblick över projektet, man kan dela ideer och diskutera och man kan använda allt man skrivit när man sen ska redovisa sitt arbete och processen. En fråga bara: har ni en blogg per grupp eller en enda gemensam blogg?

Idag träffar ni Saida på museet och pratar Afrika. Kanske vi ses i korridorerna också.

Sen ser jag fram emot att träffa er på fredag. Hör av er om det är något: axel.grimlund@gmail.com eller axel.grimlund@varldskulturmuseet.se (men den kollar jag inte lika ofta).

Vi hörs

Axel, Världskulturmuseet

tisdag 7 december 2010

Tja tja bloggen!

POSTBANKEN!!!!!!
Hej

Kvinnligt och manligt gruppen. Änglagård

Byn är väldigt konservativ och de är kristna. De troende i byn är emot homosexuallitet och har väldigt mycket fördommar om stadsbor och vill helst inte ha dom där. Vi människor är byggda så att vi vill ha det som vi alltid har haft det och om de kommer några som sticker ut och inte följer mönstret, blir det främmande och obehagligt för oss, i detta fall byborna. Fanny och Zack skapar svartsjuka i byn. Byborna blir svartsjuka på det dem har och på detta sätt bli ännu mer ogillade.
Som vi alla skapar vi fördommar. Fanny och Zack har ju levt upp under andra miljöer och när de kom till byn och fick det bemötandet de fick så kände de att de i byn hade ett väldigt gammaldags sätt att se på saker. DEssa fördommar finns kvar idag men på andra sätt ex, olika kulturer, "status" (rik/fattig), stil, mode. Vi delar upp folk kategorier ex, EMO, punkare, Brat, fjortisar.
Saker som har förändras i vårt samhälle är synen på homosexualitet, den har blivit mycket bättre men den finns ändå kvar. Speciellt i mindre städer och byar.

Gotfrid, Ivar och Mårten var de som inte var fördomsfulla i filmen. De kände en trygghet där de inte spelade någon roll om några nya kommer. De levde sitt eget liv. Mårten såg detta mer som något possitivt att något nytt hände. Att det kom nytt folk.

Filmen var ett väldigt bra sätt att tydligt se hur fördommar påverkar oss och hur vi reagerar efter dom.

Vår fråga är:
Om det var byborna som flyttade in i staden, skulle stadsborna reagera på samma sätt?

"I den här byn håller vi ihop."

Byborna i Änglagård har levt tillsammans i en relativt isolerad by medan Zack och Fanny har rest runt i världen och upplevt många andra sorters människor och levnadssätt. Deras syn på världen och på livet är mycket olika och detta gör att de har mycket svårt att relatera till varandra vilket skapar spänningar mellan de olika parterna. Denna sortens konflikt är mycket vanlig, både i små och stora mått, från krig mellan länder till grannfejder. Vi och de. Det som vi inte känner till är farligt och måste handskas med försiktigt och med misstänksamhet. Det enda vi kan göra för att minska detta är att försöka vara öppnare och visa empati för andra personer som kanske inte är som vi själva. Zack och Fanny är ju väldigt olika från 'normen' som existerar i Änglagård som är rena modellen för ett återhållsamt kristet samhälle. Till exempel verkar ju Fanny och Zack mycket med öppna med sexualitet än byborna där ett heterosexuellt äktenskap verkar vara den enda vägen. Ett annat exempel är kvinnornas reaktion över Fannys klädval; 'hon var ju nästan naken'.
Fast fördomarna är inte ensidiga, Fanny verkar ju ganska fast i sin tro att de flesta byborna är trångsynta lantisar som inte vet tillräckligt om världen. Hon gör sig löjlig över affärsägaren som inte vet mycket om vin och hon verkar finna nöje i att provocera byborna genom att bjuda in utländska vänner, bada naken och ha fester.
De finns några som verkar i alla fall försöka hålla ögonen öppna, som till exempel prästen i byn som i vissa delar av filmen fungerar som medlare mellan de olika parterna som är i konflikt. Gottfried är också en av de som inte verkar negativt inställd till Fannys och Zacks ankomst till byn, men först efter att ha spenderat tid med de båda och lärt känna dem.

TO BE CONTINUED

Änglagård

Det blir konflikter när två kulturer som inte har någon aning om varandra möts, rädsla inträffar. Man känner sig trygg i sina livs vanor, och chockas när något nytt kommer in och stör den vanliga vardagen.
- Vi och dom syndromet
Ett exempel i dagens samhälle kan man ta invandringen. Så som i filmen så vill inte någon utan de olika parterna acceptera varandra. Fördomar ligger till grund över deras agerande.
Fanny och Zack kommer in på en motorcykel, det låter väldigt mycket när dom kör in i byn, då byborna är vana vid tysthet. Dom klär sig provocerande, provocerande enligt byborna. Dom visar upp mer än vad byborna är vana vid, något dom inte kan acceptera. Fanny och Zack är lite mer ’’fria’’.
Vilka är de här normer och värderingar som man ser att dom bryter? Att kvinnorna ska vara hemmafruar och inte synas så speciellt mycket. Eller varken männen eller kvinnorna ska synas speciellt mycket. Inom normen ska man helst inte störa dom andra i byn, och tänker mer på vad dom andra i byn tycker. Kan inte bilda sig en egen uppfattning, utan måste hålla med dom andra.
Byborna har bara hört dom dåliga sakerna från städerna som knark och kriminalitet. Vilket gör att när Fanny och Zack är så fria så ser byborna dom som knarkare och kriminella.
Fanny och Zack ser byborna som snälla, lugna och harmoniska. När byborna agerar enligt sina fördomar inser Fanny och Zack att de också har fördomar mot dom dömande byborna.
Dom har inte rätt att göra så som dom gjorde, att bara klampa in i Fannys hus. De Rut skriker och säger är respektlöst, och grundar inte på någon fakta, då Fanny och dom andra inte ens knarkar som Rut verkar tro.
Men samtidigt vill ju Rut försvara sin familj, i och med att Rut vet om att Axel är far till Fanny.
I byn har man ingen syn på sexualitet, det är man och kvinna som gäller, heterosexualitet. I byn har man ingen syn på den sexualitet som finns världen över, och blir så chockade när Fanny är så öppen.
I byn var man väldigt kristen, och de var inte okej att vara mer än heterosexuell enligt dom.
Gottfrid och Mårten är under hela filmen dom ända som inte är fördomsfulla, och även Zack som hela tiden vill lösa konflikten mellan Fanny och byborna.
Gottfrid kanske är trött på det gamla trista och gillar faktiskt de nya Entertainment stuket som rör om i grytan. Och Mårten ser detta som en chans att få kontakt med omvärlden för att komma ifrån byn.
Att man ska inte vara fördomsfull, och tänka över sina handlingar innan man handlar.
Vi vill se fortsättningen!
PUSS FRÅN:
oss=)

Hej Hej!!!

Då vill jag också göra det :D

bara för att.

bara för att alla andra gör det, GRUPPTRYCK!

bara för att dom flesta haer skrivit hej och sagt att dom finns, så vill jag också göra det...

HEEEEEEEJ :)

Änglagård

Grupp "Ung och vuxen!"

1.
Exempel som finns i vårat samhälle är när människor immigrerar till ett land med en annan kultur eller bakgrund. Det blir en kontrast i dessa fall och i Fanny och Zacks fall eftersom att det kommer någonting man inte är van vid. Det bildas fördomar från utseende och entré. Fanny faller inte in i den "vanliga" kvinnorollen i byn och det gör att kvinnorna i byn anser att hon är "slampig". Kvinnorna blir rädda att alla i byn ska bli som Fanny och att döttrarna ska bli influerade. De har fördomar för stadsbor och det gör att det blir många rykten när Fanny kommer till byn eftersom att hon är en typisk stadsbo i deras ögon. I filmen visas det tydligt att man generaliserar "folkgrupper" och att man utan att känna någon oftast direkt dömer för dennes utseende och dennes sätt att uppföra sig.

2.
Normerna i byn - Man ska vara seriös, inte sticka ut, vara som alla andra, ospontan, gå i kyrkan, inte ifrågasätta, inte vara öppen med sex och inte svära. Fanny och Zack gör allt detta, alltså går emot normerna och det blir då komplikationer.

3.
Byborna har fördomar om Fanny och Zack - De knarkar, har sex hela tiden, gruppsex, "försöker" ta över byn/världen och lösaktiga.
Fanny och Zacks har fördomar om byborna - "efterblivna", tråkiga, inskränkta och inavlade.

4.
De har inte rätt att agera på det sättet eftersom att de inte har något underlag utan lever på rykten. Vi kan förstå deras reaktion eftersom att de inkräktar deras revir och "ifrågasätter" deras livsstil. Sytanterna gaddar ihop sig för att alla i gruppen tycker samma sak om Fanny och Zack och det får dem att känna en trygghet och gemenskap och vågar därför att angripa dem.

5.
Byborna har ingen öppen syn på sex och det är något skamligt och ska ske bakom stängda dörrar, barnen råkar bara komma dit av storken. Vissa har säkert också dåliga minnen av sex som exempelvis när Axel var otrogen och det är därför Rut är så upprörd. En annan anledning till ilska är ju också att Fanny går emot deras sätt att se på sex.

6.
Mårten och Gottfrid är två av de få som har mindre fördomar för Fanny och Zack. De har mindre fördomar just för att de har en öppen syn och är nyfikna och för att de kanske har träffat någon stadsbo innan och insett att de inte är så farliga. Det är lite slumpmässigt att det blir just Gottfrid som blir inbjuden och direkt får lära känna Fanny och får se bortom fördomarna.

7.
Vi har lärt oss att genom fördomar skapas konflikter och onödiga väggar mellan folk. Men även att fördomar oftast inte alls stämmer och att man måste lära känna en person innan man kan döma den. Vi kan relatera de nya kunskaperna till oss själva genom att vara öppna för det okända och inte döma personer innan vi känner dem/utseendet. Det slår oss hur denna byn speglar hela våran värld!

Ha det gött hej! :)

torsdag 2 december 2010

Afrikaprojektet GG2A

Ni måste skaffa ett gmailkonto tror jag för att vara med i bloggen.
Gunilla

Gunillas första inlägg.

Imorgon, fredag 3/12 ska ni se Änglagård och ni ska göra ert första blogginlägg.
Några förhållningsregler;
Ni får aldrig gå till personligt angrepp på någon.
Ni får inte dissa varandra.
Instruktioner för diskussioner om filmen

Följande personer är med i filmen, Fanny, Zack, Erik(fannys morfar) Ragnar(advokat) Henning(präst)Rut och Axel är gifta. Föräldrar till Mårten. PerOve och Eva är syskon och kusin med Mårten. Eva är Mårtens älskarinna. Gottfrid och Ivar är bröder.

1.       Beskriv kontrasten mellan Fanny/Zack och byborna. Likheter och skillnader. Land och stad möts, olika kulturer möts och det blir konflikter pga. okunskap och rädsla. Kan du se några paralleller med dagens samhälle? Diskutera och ge exempel.

2.       Hur bryter Fanny och Zack mot byns normer och värderingar? Vilka är normerna och värderingarna? Diskutera och ge exempel.


3.       Vilka fördomar har byborna mot Fanny och Zack? Vilka fördomar har Fanny och Zack mot byborna? Diskutera och ge exempel.

4.       Rädslan för det okända får Rut och sygänget att agera/handla. Vad säger ni om reaktionerna? Har de rätt att reagera som de gör? Diskutera och argumentera.


5.       Rut känner sig väldigt hotad av Fannys öppna syn på sexualitet. Hur ser man på sexualiteten i byn? Finns det någon anledning till att hon var så rädd och arg? Diskutera.

6.       Finns det några personer i filmen som inte är rädda/fördomsfulla? Vilka? Varför tror ni att de inte är det?


7.       Vad har ni lärt er av filmen?  Vilka frågeställningar funderar ni över? Kan ni relatera de nya kunskaperna på er själva?