Vi tänkte använda en liten jämförelse mellan dessa typer av kläder:
http://fileserver.tinker.com/tinker/events/5/5099_main_image_1245947223.jpg
http://www.get.vuurwerk.nl/kenya/reis/shabadorpje7033.jpg
Man kan ställa frågan: vilka kläder associerar vi Kenyaner?
ofta är det ju kläderna i länken längst ner. Faktum är att De Flesta i Kenya bär kläder i typisk västerländsk stil.
Detta skapar vi och dem-känslor, när man bara tänker i "olikhetsbanor".
En annan intressant sak är att nästan 40% av Kenyas befolkning bor i städer. Detta innebär att det finns mycket fler miljoner stadsbor i Kenya än i Sverige.
Om man tar sig en titt på denna bild nedan..
http://www.google.se/imgres?imgurl=http://kenyanview.com/IMG_0865_Nairobi_skyline.jpg&imgrefurl=http://kenyanview.com/nairobi.html&usg=__zGQcurqekKQGR2BXYilt7f-RaQo=&h=583&w=778&sz=122&hl=sv&start=3&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=MrjHGfHIg3uGEM:&tbnh=106&tbnw=142&prev=/images%3Fq%3Dnairobi%26um%3D1%26hl%3Dsv%26tbs%3Disch:1&ei=QUw1TazcMMeAswbh_8D_CQ
..kanske inte "Afrika" eler "Kenya" är det första man kommer att tänka på. Men denna bild föreställer Nairobi, Kenyas huvudstad. Och då är ju detta egentligen lika afrikanskt/kenyanskt som vilken lerkoja eller giraff som helst.
visst finns det lerkojor, giraffer, små byar och fattigdom (sånt våra medier matat oss med) i Kenya, en nekar vi inte till. Men. Vad vi vill poängtera är att det finns många likheter OCKSÅ. Om man bara blir matad med olikheterna hela tiden tror vi att man kanske förstärker "vi och dom"- begreppet.
//Alice & Åse
Det här är så sant. Vi blir hela tiden matade med att det är olikt fattigt med mera och vi och dem känslan växer hela tiden. Det är som med Clara och hennes get-pojke som kanske har större användning av kunskapen på gården än av USA:s presidenter.
SvaraRaderaTyvärr får jag väll säga att skulden till det här ligger lite hos välgörenhetsorganisationer som målar upp bilden som hopplös för att vi skall skänka pengar. Visst är det bra att vi skänker pengar men vi skall inte måla upp oss i västvärlden som hjältar som kommer och räddar exempelvis Uganda från deras hopplösa situation. U-länder är inte bara hjälplösa med fattigdom och krig men det är lätt att tro om det är det enda man hör om ett land. Media måste börja ta fram positiva saker från även U-länder annars kommer klyftan aldrig att sluta växa.....