måndag 24 januari 2011

Kontinenten Afrika!


En sak jag funderat mycket på är faktumet att man generaliserar kring Afrika som om det vore ett land och att det är svårt att komma ifrån då Afrika är Afrika, en kontinet med 54 länder. Men endå; EN kontinent. Och det är ju som det är, det är endast en kontinent, det är en kontinentalplatta. Men så som man ser på bifogad bild(jag har varit källkritisk och kollat många källor; det är så koninentalplattorna ser ut enligt dagens vetenskap) är även Europa + stor del av Asien samma konitnentalplatta, men räknas endå som olika världsdelar. Jag tänker bara; för att minimera generaliseringen kring Afrika bör vi kanske dela upp den i mindre delar, typ tre delar; Södra, Mellersta och Norra Afrika. Visst, i media kallas det ju ofta redan Södra och Norra etc. men det jag vill är att man gör det officiellt så att det blir mindre legitimt att referera till "Afrika". Lite som man gjort med Amerika. Där har man ju insett att det är sådan enorm kulturell, geografisk och ekonomisk skillnad att man inte kan prata om det som i en världsdel, utan där finns det reda tre.

Sen måste man kanske skilja på orden kontinent och världsdel. Det jag vill är att man tänker på Afrika som i olika världsdelar. Det kan vara lika stor kulturell och ekonomisk skillnad mellan folk och länder i olika delar av Afrika som i te.x. Europa och Asien. En kontinent är den rent geografiska indelningen av världens massa. Det är så jag har uppfattat det i alla fall.

Vill tillägga att jag är smärtsamt medveten om hur dåligt ritad kartan är, Afrika är löjligt litet.

5 kommentarer:

  1. Bra reflektion, hur ska vi jobba för att öka kunskapen?
    Gunilla

    SvaraRadera
  2. Bra funderingar, har ej tänkt på det förut. Vi kanske slarvar med begreppen och får skärpa oss hälsar Bengt

    SvaraRadera
  3. Håller verkligen med dig i ditt inlägg. Faktumet att det är 54 länder och inte ett land som man ofta kan få bilden av är väldigt irriterande. Okunskapen om länderna som finns på kontinenten är ganska skrämmande. Vet inte om det bara är jag men har rent spontant väldigt svårt att nu såhär på rak hand räkna upp ens tjugo länder. Jag tänker även att det här med indelningen av länder i Afrika är väldigt skev, borde kanske snarare vara indelat efter folkgrupper och kultur. Någonting som jag tycker är väldigt frustrerande i vår undervisning är hur etnocentrisk den är. Det jag menar med etnocentrisk undervisning är att man alltid får saker och ting uppradade ur ett ”västerlänskt” perspektiv. Visst det kanske är det enda perspektiv ”vi” känner till men kan vi inte för en gångs skull försöka få fler infallsvinklar. Faktumet hur ”vi” lever, har vårt samhälle uppbyggt, traditioner, normer osv. är kanske inte det bästa för alla människor och det jag försöker komma fram till är att det behövs mångfald för att man som människa ska kunna ta till sig andra infallsvinklar än de man själv har, tror framförallt att det behövs mindre av detta etnocentriska perspektiv för att man ska lära sig av andra kulturer och därmed lära sig mer om andra länder, människor och kulturer.

    SvaraRadera
  4. jätte bra reflektion my; jag håller helt och hållet med dig. Vi borde dela in afrika på något sätt så att man inte ser de som bara "en enhet" och göra det officelt! Vi bor ju tillexemepl i Scandinavien, det är ju en uppdelning av Europe, vi i scandinavien har ganska lika samhällen och grunder och för att ge mer kunskap borde man dela upp afrika för att visa att det inte är likadant överallt. Jag tror att om man kommer på någon delning skulle vi förstå afrika och sluta generalisera i allmänhet.

    SvaraRadera
  5. Härligt att ni håller med mig!

    Ja, något som stör mig väldigt mycket är komplexiteten kring nationalitet i Afrika. Hade en intressant diskution med Clara om olika folkgrupper i kenya, när man är kenyan, vad det innebär att vara det och vad det har för begränsningar. Samtidigt som många kanske tänker på sig själva som kenyaner så finns det ju gott om folk som lever utanför "samhället", som vi kallar det. Utan för staden, där man kanske inte går i skolan eller utnyttjar en stats "förmåner"(iofs är de inte så stora med tanke på att kenya är väldigt fattigt men jag tror ni förstår vad jag menar).

    SvaraRadera