onsdag 26 januari 2011

Konsekvenser av fattigdom

Ivar här, från ung och vuxen-gruppen, som jobbar med Tanzania.

Ett av de ämnen som vi utgår ifrån är klass. Tanzania har ett högre Gini-index än Sverige, det vill säga pengar är mer ojämnt fördelade i Tanzania. Men vi har också försökt jämföra vad det innebär att vara fattig i Tanzania och i Sverige. Charlottas syster, som jobbat i Tanzania som volontär (rätta mig om jag säger fel nu?), säger att även om en stor del befolkningen klassas som fattiga, så är de ändå väldigt glada och lyckliga människor.
Man kan tycka att det är lite dumt att ha en enskild persons upplevelser som källa, men jag tror att det kan vara en minst lika bra källa som en artikel i nationalencyklopedin. Man kan göra hur många undersökningar som helst, men att ha varit på plats och upplevt det sociala livet, hur folk är, det är värt mycket. Man förstår inte fullt ut vad som är svenskt förrän man suttit på en knäpptyst buss.
Jag tror att en viktig skillnad är att det sociala livet för de flesta i Tanzania troligen inte är baserat kring konsumtion på samma sätt som i Sverige. Tänk efter lite, vad brukar man göra när man ska umgås i Sverige? Så länge man inte går hem till varandra så blir det ofta fika, middag, shopping, bio, eller någon slags aktivitet, bowling eller åka skridskor eller något liknande. Vad man än gör så kostar det pengar. Likadant är det med fritidsaktiviteter. Fotboll, ridning, handboll, scouting, vad man än ska ägna sig åt så finns det allt som oftast någon avgift.
En negativ aspekt av detta är att det stänger ute dem som lever med små marginaler, de som precis får pengarna att räcka till mat, kläder och hyra. Fattigdom i Sverige kan vara ett socialt hinder. Det tror jag inte att det är i Tanzania på alls samma sätt.
Vi brukar ofta peka och häpna över hur stora klassklyftorna är i andra länder. Men skillnaden i inkomst är inte allt, det handlar också om vad samhället ställer för krav.

Jag har tyvärr inte bilderna på min dator, men de bilder vi tänkt ha för att gestalta detta är en bild på fattiga men ändå uppenbart glada människor i Tanzania, och en bild på någon som står utanför ett stall, en fotbollsplan eller liknande och suckar, samtidigt som det är fullt med folk i stallet/på fotbollsplanen.
Vi tänkte också jämföra bostäder, för att visa hur synliga klassklyftorna är i Tanzania, jämfört med i Sverige, och vad fattigdom innebär för livsstandarden. Vi har då en bild på ett stort lyxigt hus i Tanzania och en bild på en kåkstad eller liknande, samt en bild på det svenska miljonprogrammet, för att visa att våra "värsta" alternativ ändå är rätt hyfsade.

Väldigt kort sammanfattning: fattigdom i Sverige får negativa konsekvenser för det sociala livet, medan livsstandarden ändå är acceptabel. Fattigdom i Tanzania däremot kan innebära kraftigt försämrad livsstandard i form av bostad, mat med mera, men du har inte färre vänner för det.

Fler funderingar kring våra andra ämnen kommer.

I övrigt har veckan varit väldigt väldigt bra, jag har bland annat brutit lårbenet, med hjälp av en vinkelslip. Slutet gott allting gott. Tjiketikaowaow.

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet! Det är lätt att bara se livsförhållandena och inte tänka på andra viktiga saker. Det är inte så kul att alltid vara hemma på sommarlovet när alla andra åker bort och inte kunna gå på stan för att man inte vill visa för sina kompisar att man har lite pengar. Det är lätt att vi glömmer såna här saker för finns det några listor på det? Jämförs detta mellan länder? Nej så det är inte så konstigt att man inte tänker på det.

    SvaraRadera
  2. Det är lättare att vara fattig när alla andra omkring mig också är fattiga. Vi jämför oss hela tiden med andra.
    Gunilla

    SvaraRadera